Как да подобрим уменията си в продажбите?

Искате ли най-лесният начин да подобрите своите умения да продавате? Проблемът и решението са в главата ви.

Спортната психология е използвала визуализацията (онагледяването) като метод в продължение на години. Придобива популярност през 1980г. и днес се използва от най-добрите атлети в света.

Проучванията на Бенджамин Бергер (в книгата „Louder than words”) показват, че атлетите, които прекарват времето си във визуализиране, се справят значително по-добре – футболните вратари правят повече спасявания, баскетболистите вкарват повече кошове, а тенисистите правят по-малко грешки от първи сервиз. Това се получава така, защото те визуализират своето изпълнение като успешно. Ако един футболист си представи, че вкарва топката в мрежата, то възможността да отбележи е в пъти по-голяма, отколкото ако си представи, че пропуска.

Много начинаещи търговци нямат почти никаква практика. Някои от тях са прочели няколко книжки или са слушали курсове с идеята да подобрят своите умения. Създаването на зрителна представа прави практикуването доста по-лесно.

Защо визуализирането е толкова важно?

Отново в Louder Than Words: “Когато ние си визуализираме действия – съзнателно и преднамерено активираме умствени образи – ние използваме много части на мозъка, които контролират движенията на тялото ни.”

Това е особено важно, защото укрепва невронните мрежи в мозъка ви. Така се създава пътека, по която мозъкът вече е преминавал и не трябва да работи толкова усилено, за да повтори поведението отново и отново.  Поведението става несъзнателно. Като карането на колело.

Не е нужно да се мисли за това какво трябва да се направи. Просто се случва.

Визуализирането изгражда вашата невронна мрежа като помага на вашето поведение да е в безсъзнание – и по този начин подобрявате своите умения за продажби. Особено когато вашите действия и поведение са изградени по работеща система. В противен случай това бесъзнато поведение може да навреди на всяка една среща и контакт.

Как трябва да онагледявате по най-добър начин, за да подобрите уменията си в продажбите?

След всяка продажбена ситуация отнема време да оцените вашия разговор или среща, която сте провели. Това време не е изгубено – преминете мисловно през всичко, което се е случило. Няма значение дали продажбата е била успешна или не.

Разгледайте разговора с помощта на вашите подобрени умения за продажби – навици и поведение, които искате да научите, които искате да извършвате несъзнато. Обърнете внимание на езика на тялото ви. Думите, които сте използвали. Въпросите, които сте задали. По какъв начин клиентът е отговорил. Всичко, което виждате, чувате и чувствате. Визуализирайте все едно сте там и извършвате действията и поведението си десетократно по-добре. Нека вече това бъде вашата отправна точка за следващия ви контакт.

Правете това след всяка среща или контакт и ще подобрите продажбените си умения както професионалния спортист работи, за да подобри играта си.

В края на краищата, убеждаването е просто игра. Практикувайте като професионалист.

 

Facebooktwitterlinkedin
1 vote